I tillegg til ordinær stabilisering og lagring av farlig avfall på Langøya, driver NOAH banebrytende teknologiutvikling i det nye Testsenteret. Målet er å gjenvinne salter fra forbrenning av husholdningsavfall til bruk i nye industriprodukter.
Prosjektet får inntil 10 MNOK i støtte fra Innovasjon Norge og testingen er nå i full gang i NOAHs anlegg på Langøya utenfor Holmestrand.
«Når husholdningsavfallet vårt brennes, dannes en flyveaske som inneholder mye salt, og dette saltet kan brukes i industriprodukter som plast og gjødsel. Det vil si at en liten del av det du kaster i restavfallet kan for eksempel bli plastrør eller gjødsel til korn. På denne måten henter vi ut de nyttige saltene og gjenbruker dem, samtidig som vi beskytter mennesker og natur mot miljøgiftene i flyveasken», forklarer prosjektleder Simen Bergan ved NOAHs Testsenter.
Kortreist og bærekraftig
I dag importerer norske industribedrifter store mengder salter fra utlandet til sin produksjon. Målet er å i løpet av få år produsere kortreiste og bærekraftige salter som industrien kan trenge.
«Dette er et stort og fremtidsrettet gjenvinningsprosjekt som alene vil kunne redusere tonnasje av farlig avfall til deponi med omlag 20 prosent. Hvis testingen går slik vi håper, blir dette den første gjenvinningsteknologien for flyveaske som driftes i full skala og med økonomisk lønnsomhet», sier Carl Hartmann, adm.dir. i NOAH, Europas ledende aktør innen behandling av flyveaske.
10 mill fra Innovasjon Norge
I tillegg til å gjenvinne salter, har NOAH ambisjon om å også gjenbruke overskuddsvarme fra andre industribedrifter på Herøya. Dette vil gi en dobbel miljøgevinst og gjøre prosjektet enda mer bærekraftig.
Piloten har fått inntil 10 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. NOAH vil selv investere inntil 17 millioner kroner i testprosjektet.
Med et vellykket pilotprosjekt kan man forvente bygging av et fullskala saltgjenvinningsanlegg på Herøya innen 2024, med en investeringsramme på 300-500 MNOK. Et slikt anlegg vil ha behov for over 20 nye arbeidsplasser.
”NOAH har over flere år jobbet med utvikling av saltgjenvinning. Det er flere industriaktører som jobber med liknende teknologiutvikling. Dette ser vi svært positidt på. Konkurransen bidrar til at vi kommer raskere frem til gode miljøløsninger for fremtiden», avslutter Carl Hartmann i NOAH.