1400 aktive bønder i Vestfold sørger for gode råvarer til maten som spises i Norge. To av dem finner du i Nye Holmestrand. Camilla Røed og Hans Kristian Teien driver begge med melkeproduksjon og for dem er det viktig at landbruket i kommunen bevares.
Tekst og foto: Camilla Ulsund
Denne unge bonden effektiviserte produksjonen
Camilla Røed var 21 år da hun brettet ermene opp og tok over familiegården, Fudske gård i Holmestrand. Siden femte klasse på barneskolen har hun vært bestemt på at det var det hun ville. I dag er Røed 25 år og driver gården med ektemannen Henrik. Med 150 dyr, 350 mål eng og 250 mål korn er det mye jobb. Allerede før ekteparet tok over gården, planla de modernisering av driften. Teknologien gjør at Røed kan være bonde og student, i tillegg til å kunne ha bedre
tid til både tresking og vedlikehold.
Nytt og moderne
Året 2016 overtok ekteparet Fudske gård. Tre år etter var et nytt og moderne fjøs bygget, med automatisk melkemaskin og fôringsmaskin. Med moderne teknologi effektiviseres melking, fôring og møkking.
– Jeg er veldig stolt av fjøset, sier Røed. Kuene går fritt i fjøset. De melkes mellom tre og fem ganger om dagen i melkeroboten. De går selv inn i roboten og mens kua melkes, veier maskinen opp riktig mengde kraftfôr som kua kan spise under melking. Samtidig anslår maskinen mengde melk, og analyserer kvaliteten.
– Hver ku har et halsbånd som scannes når de går inn i maskinen, forklarer Røed.
Samtidig registrerer den hvor ofte kuene blir melket. Dermed nytter det ikke å prøve å få en ekstra bøtte med kraftfôr. Har kua nettopp blitt melket, kommer det ikke fôr i maskinen. Kuene må pent vente til rett klokkeslett.
Oppdager sykdom tidlig
– Teknologien gir oss muligheten til å ikke være så bundet til klokken på ettermiddagen.
Vi kan kanskje få med oss den bursdagen som er klokken 17, sier Røed. En annen stor fordel med automatiseringen, er at halsbåndene teller antall minutter når kuene drøvtygger. Unormal tygging er et tegn på at noe kan være galt. Dette fører til at eventuelle sykdommer kan oppdages mye tidligere, som igjen fører til tidligere innsats.
– Selv om vi før tok på hver enkelt ku to ganger om dagen når de ble melket,
føler vi likevel at vi oppdager sykdom tidligere nå. Da kan vi også gi pleie mye tidligere,
sier Røed. Røed mener at automatiseringen av melking, fôring og møkking sørger for en bedre hverdag for bøndene. Det er mindre slitasje på kropp, samtidig som dyrevelferden er bedre. – Det er fint for oss og for dem. Kuene går fritt her, er sunne og trygge. Og jeg
føler meg mer som en del av flokken nå.
Viktig med rom for gårdsdrift
På Fudske gård produseres det gress og korn, i tillegg til melk og kjøtt.
– Det jeg er mest stolt av, er den samfunnsnyttige jobben med å produsere norsk mat, sier Røed, og fortsetter: – Også synes vi det er gøy med kuer. Det er derfor vi har valgt å spesialisere med på melkeproduksjon, kommenterer hun.
Som bonde er Røed opptatt av at Nye Holmestrand beholder et velfungerende landbrukskontor, kornmottak i byen og at det fortsatt er en kommune som har forståelse
for landbruket. – Det er viktig at boliger ikke bygges for nær og at jorda blir vernet. Det er viktig at det fortsetter å være kornproduksjon i Holmestrand og at det er greit å
bruke traktoren på veiene.