Når Holmestrand og Sande blir til en og samme kommune, vil fordelene bli flere. Det mener næringssjefen i Sande og Holmestrand, Knut Johansen og rådmann i Holmestrand Hans Erik Utne.
Tekst og foto: Camilla Ulsund
Det er endringer i gjære og snart er Nye Holmestrand et faktum. Både rådmannen i Holmestrand og næringssjefen i Sande og Holmestrand har tro på at fagmiljøet vil bli sterkere, kommunens sårbarhet minsker og de kommunale tjenestene blir bedre. – Det blir en mer robust kommune med et proft fagmiljø, mener rådmann Hans Erik Utne. Nå blir to kommuneadministrasjoner omgjort til én og tilgjengeligheten skal bli enda bedre gjennom digitalisering. – Blant annet skal vi ha på plass en chat og chatbot. Befolkningen forventer å kunne møte kontaktpersoner i kommunen på ulike fora. Vi må gjøre oss tilgjengelige, og det skal vi bli gjennom digitalisering, sier Utne. Tilgjengelig blir også servicesenteret som plasseres i både Hof, Holmestrand og Sande. Bibliotekene blir sentrale i dette.
Vil ha en Ja-kommune
Nye Holmestrand har en vekstprognose på 1,5 prosent. Johansen mener dette viser at kommunen er attraktiv. – Nye Holmestrand har naturgitte forutsetninger for å lykkes kommenterer han, og utdyper: – Jernbanen og motorveien er ferdig bygget, det er to kollektivknutepunkter. Bolig- og næringsutviklingen er stor. Med flere boliger tilgjengelig, kommer tilflyttere. Med tilrettelegging for næring, øker sysselsettingen. Rådmann Utne legger vekt på at veksten skal- og må- skje balansert, slik at bolig-og næringsutvikling skjer i samme tempo. – Må vi tilrettelegge for at næringslivet skal gå godt hele året og at butikkene overlever. Vi må greie å være en Ja-kommune, sier rådmannen.
Levende næringsliv Per dags dato er det langsiktige arealstrategier i Sande, Holmestrand og Hof. – ¾ av beboerne i Sande pendler nordover hver dag. Det er ikke noe galt med å være en pendlerkommune, men det er alltid en fordel å kunne tilby sysselsetting i egen kommune, sier Johansen. Og nettopp derfor ønsker nye Holmestrand å være en næringsoffensiv kommune, som vil tilrettelegge for ny næring, og bistå eksisterende. – Økt verdiskapning skjer i samarbeid med bedrifter som er etablert her og som vil etablere seg, påpeker Johansen. Dette er Utne enig i. – Det er ingen hemmelighet at området, spesielt Holmestrand, har blitt en sommerdestinasjon Det vil vi fortsatt være, men som samfunnsutvikler skal vi jobbe for at bedriftene skal få det godt hele året, kommenterer han.
Tar vare på landbruket
Både Utne og Johansen kaller området “Porten til Vestfold”. Samtidig ligger Nye Holmestrand sentralt til, med kort vei til Oslo, Torp, havna og båt. Midt i smørøyet, altså. Og selv om forutsetningene for ny næring er gode, så skal landbruket tas vare på. Utne er opptatt av at Landbrukskontoret kan tiltrekke seg større fagmiljøer og utvikles til et kompetansesenter. – Samspillet i landbruksnæringen er viktig, påpeker han. Johansen legger også vekt på viktigheten av å bevare dyrket mark. – I kommunen ligger det store utbyggingsområder klare. Men til grunn ligger et bevisst planarbeid som verner dyrket mark.